Yksi asia päivässä – nro 9: Folaatti – keskeinen DNA:n kopioinnissa

Suomalaisilla on puutosta folaatista, joka on luonnollinen ja aktiivinen muoto lisäravinteissa käytetystä foolihaposta. Tämä tunnetaan myös B9-vitamiinina. Folaatti on meiltä yleisimmin puuttuva vitamiini B-vitamiini. Erinomaisia folaatin lähteitä ovat mm. roomansalaatti (romaine), avokado, parsa, pinaatti ja parsakaali. Luulisi, että salaatti kuin salaatti, samat vitamiinit niistä saa. Tumman vihreät sisältävät kuitenkin erityisen paljon sekä folaattia että A-vitamiinia – jäävuorisalaatissa esimerkiksi on vain puolet roomansalaatin folaatti- ja 1/13 osa A-vitamiinimäärästä. Eli värisävyllä on väliä😊 Maksa on myös erittäin hyvä folaatin lähde ja palkokasvitkin sisältävät sitä.

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten niitä on saatava jokainen päivä. Liikakypsennystä on syytä välttää, sillä se tuhoaa folaatin herkästi. Vihreät vihannekset onkin syytä höyryttää kevyesti ja syödä ne rapeina.

Monet B-vitamiinit toimivat synergeettisesti eli toisiaan tarviten. Niinpä folaattikin tarvitsee B6- ja B12 -vitamiineja ylipäänsä toimiakseen mm. punasolujen tuotannossa. Myös B1, B2 ja B3 osallistuvat samoihin entsyymireaktioihin folaatin kanssa. Folaatti on välttämätön perintötekijöiden kopioinnissa (DNA ja RNA), jossa sillä on johtava asema terveiden solujen muodostuksessa kaikkialla kehossa: Niinpä tutkijat ovatkin havainneet yhteyttä folaatin puutteen ja paksusuoli-, rinta- ja eturauhassyöpien välillä. Makrosyyttinen anemia, jossa hemoglobiini laskee ja punasolujen koko suurenee, aiheutuu myös folaatin puutteesta.

Lievempiä puutosoireita ovat tyypillisesti myös vastustuskyvyn heikkeneminen, kalsiumin, rasvojen ja vitamiinien hyväksikäytön heikkeneminen, unettomuus, muistihäiriöt, hiusten lähtö sekä limakalvovauriot suussa. Myös magnesium, magnaani, kromi ja rauta tarvitsevat folaattia toiminnoissaan. Kyseessä on siis varsin merkittävä vitamiini. Meillä ei oikeasti ole varaa kärsiä folaatin puuttesta!

Folaatti on erittäin tärkeä raskausaikana, koska sitä tarvitaan sikiön hermoputken umpeutumiseen. Puute saattaa johtaa epämuodostumiin. Niinpä raskauden aikana folaatin saantisuositus on 500 µg/vrk, kun se normaalisti on 300 µg/vrk. Jos ruuasta ei saa tarvittavaa määrää, lisäravinteena suositan joko B-vitamiiniyhdistelmää tai folaattia nimenomaan aktiivisessa metyylifolaatimuodossa.

Parhaillaan on menossa parsasesonki. Suosittelenkin sen runsasta käyttöä eri muodoissaan – googlettamalla löytyy helposti kymmeniä reseptejä😊

Jaa kirjoitus