Yksi asia päivässä – nro 4: Magnesium – tärkeä sydämelle ja immuniteetille

Magnesium on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista, sillä se on välttämätön n. 300 elimistön reaktioissa, mm. kaikissa energiaa tuottavissa entsyymiprosesseissa ja DNA:n aktivoitumiseen. Magnesiumia tarvitaan myös sydän- ja muiden lihassolujen supistumisessa ja immuunijärjestelmän toiminnassa. Niinpä magnesiumin puute saattaa aiheuttaa mm. sydämen vajaatoimintaa ja rytmihäiriöitä, lihaskouristuksia ja -heikkoutta, kilpirauhasen toimintahäiriöitä, ummetusta ja lisätä kehon rasvoittumista.

Hyviä magnesiumin lähteitä ovat mm.  kaurahiutaleet, tumma riisi, kvinoa, kurpitsan-, auringonkukan- ja hampunsiemenet, kokojyvävilja, pähkinät, mantelit, linssit, tumman vihreät lehtivihannekset, kaakaojauhe ja tumma suklaa😊. Eli magnesiumia saamme tosi monesta ruoka-aineesta, mutta silti monella meistä on siitä puute. Yksi asia on syödä ravitsevaa ruokaa ja toinen on saada se imeytymään. Ravintoaineiden imeytyminen heikkenee stressin, suolistosairauksien ja ikääntymisen myötä. Magnesiumin tarve taas lisääntyy stressissä sekä kovassa urheilussa lisääntyneen aineenvaihdunnan myötä. Arviolta 75 % suomalaisista kärsii jonkinasteisesta magnesiumpuutoksesta.

Näyttäisi siltä, että pitkittynyt stressi vie magnesiumvarannot niin matalalle, että niiden normalisointiin kuluu aikaa eikä siitä selviä ilman lisäravinteita. Nyt puhun omasta kokemuksestani. Lisäravinteissakin on väliä magnesiummuodolla, sillä toiset imeytyvät paremmin (kuten magnesiumsitraatti tai vatsaystävällisempi magnesiumglysinaatti), toiset taas tulevat sellaisenaan ulos helpottaen toki ummetusta. Ummetukseen suositellaankin huonosti imeytyvää magnesiumoksidia (-sitraattikin käy) eli illalla 2 x 350 mg ja aamulla lisätabletti kunnes vatsa alkaa toimia.

Magnesium tarvitsee useita B-vitamiineja toimiakseen (B₁, B₃, B₅, B₆, Foolihappo) eli ne ovat ikään kuin työpareja. Stressi kuluttaa ylen määrin myös tärkeitä B-vitamiineja. Palaan niihin ensi viikolla.

Keväistä viikonloppua!

Jaa kirjoitus