Yksi asia päivässä – nro 3: Välttämättömät rasvahapot ja terveelliset rasvat

Hyvinvointia lisäävät tekijät ovat meillä jokaisella eri tärkeysjärjestyksessä. Järjestykseen vaikuttaa lähinnä se mistä on suurin puute ja mitkä asiat ovat kunnossa. Asiakastyössä ja ravintoterapiaopinnoissani olen havainnut yleisiä puutteita monesta tärkeästä – suorastaan välttämättömästä – ravintoaineesta. Olen aloittanut näistä suurimmista puutoksista tämän vinkkieni kokoamisen. Veden ja kuitujen jälkeen tulevat tärkeät rasvahapot.

Omega-3 ja omega-6 ovat välttämättömiä rasvahappoja. Välttämätön tarkoittaa sitä, ettei elimistö muodota sitä itse. Silti monella on puute usein omega-3:sta tai jopa molemmista tai niiden suhde on vinoutunut, jolloin omega-6:n saanti on liiallinen omega-3:een nähden. Tällöin tulehdusalttius kasvaa tulehdustekijöiden lisääntyessä. Usein tulehdus kohdistuu suolistoon.

Ideaali suhde omega-3 ja -6 saannissa on 1:3. Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 5-10 g/päivä eli 1-2 tl. Parhaita lähteitä siihen ovat rasvainen kala, pellavan-, hampun- ja chiansiemenet sekä niistä tehdyt öljyt.

Omega-6-rasvahappoja saamme normaalisti liiaksi asti valmis- ja ravintolaruuista. Sitä esiintyy paljon mm. halvoissa auringonkukka-, maissi- ja soijaöljyissä. Niitä tulisikin kotikokkouksessa välttää. Sopiva omega-6:n saanti on n. 30 g päivässä. Suositeltavia omega-6-lähteitä ovat erilaiset siemenet ja pähkinät.

Oliiviöljy sisältää lähinnä omega-9-rasvahappoja ja se toimii myös matala-asteista tulehdusta hillitsevästi. Oliiviöljy soveltuu hyvin kokkoukseen, mutta se laadukkain luomuneitsytoliiviöljy kannattaa annostella suoraan ruokalusikalla suuhun😊 Jos sitä maltaa vielä purskutella suussa, imeytyvät terveyttä edistävät polyfenolit suun limakalvoilta suoraan verenkiertoon.

Voi sopii vaikka oliiviöljyllä jatkettuna paistamiseen, kuten myös kookosöljy, jos sen maku ei haittaa. Mauttomat kookosöljystä valmistetut MCT-öljy ja kapryylihappo sisältävät keskipitkiä rasvahappoja, jotka imeytyvät nopeasti ja auttavat halutessa jatkamaan yöpaastoa lounaaseen esim. ruokalusikallinen toimii hyvin aamukahvin tai välipalasmoothien seassa.

Tarvitsemme rasvahappoja mm. solujen kalvojen rakennusaineeksi, aivojen ja hermoston tehokkaaseen toimintaan, immuniteetin tukemiseen, valtimoiden hyvän kunnon ylläpitämiseen, ihon terveyteen, psyykkiseen terveyteen, hormonien valmistukseen, energianlähteeksi ja terveelliseen painonhallintaan. Riittävä hyvien rasvojen saanti auttaa tosiaankin painonhallinnassa, vaikka monella on siitä vielä päinvastainen käsitys.

Jaa kirjoitus