Yksi asia päivässä – nro 16: Kalsium – liiallinen sokerin käyttö kasvattaa tarvetta

Kalsiumlähteet on yksi kiistelty aihe suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Maitotuotteita on perinteisesti pidetty meillä ainoina oikeina kalsiumlähteinä. Maitoa juodaan Suomessa eniten maailmassa, edelleen n. 120 l/henkilö/vuosi se tekee n. 3 dl/hlö/päivä. Kuka minun maidot oikein juo😊! Irlanti yltää lähimmäs Suomea, mutta muut Pohjoismaat jäävät n. 65 prosenttiin Suomen luvusta. Mitä etelämmäs mennään, sitä vähemmän maitoa näkee lasissa. Meille on aina kerrottu, että maito vahvistaa luustoa, joten luulisi, että Etelä-Euroopassa osteoporoosi olisi isokin vitsaus, mutta sepä onkin suomalaisten, etenkin naisten, kansantauti! 🤔

Koska maidosta koituu monelle vatsavaivoja ja lisääntynyttä limaisuutta ja allergista tulehdusta, ravintoneuvojana en lähde sitä suosittamaan ainakaan aikuisen juomaksi. Toinen maitotuotteiden ongelma on niiden sisältävä korkea fosfaattipitoisuus. Liiallinen fosfaatti, kun happamoittaa kudoksia, haittaa kalsiumin imeytymistä ja purkaa sitä luustosta. Tämän takia kasvisperäisten kalsiumlähteiden lisääminen ruokavalioon on suositeltavaa tasapainottamaan ruuan kokonaiskoostumusta emäksisemmäksi. Kasviperäisiä kalsiumin lähteitä, kuten kiinankaalia, pak choyta, lehtikaalia, pinaattia, parsakaalia, palkokasveja ja soijapaput, kannattaa suosia runsaina lisukkeina.

Erittäin hyviä kalsium lähteitä ovatkin pienet ruotoineen syötävät kalat. Ne sisältävät myös D-vitamiinia, jota tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Luonnonjogurtti sisältää myös tärkeitä maitohappobakteereita, joten maitotuotteista se on suositeltavin kalsiumin lähde. Juustot sen sijaat sisältävät runsaasti fosforia, joten niiden käytössä on hyvä noudattaa kohtuutta. Suosisin yli 6 kk kypsytettyjä juustoa, sillä niistä on laktoosi jo hävinnyt ja niissä on enemmän K2-vitamiinia kuin muissa juustoissa. Tutkitusti 60 g/päivä olisi vielä kohtuullinen määrä.

Ilman varsinaista maitoa saa päiväntarpeen 800 mg kalsiumia kasaan syömällä päivässä esim. ⅔ rkl tahinia, 200 g appelsiinia, 1 rkl chiansiemeniä, 150 g silakkapihvejä ja 2 rkl pestokastiketta TAI 1 dl luonnonjogurttia, 2 rkl ruusunmarjasosetta, 2 rkl manteleita, kahden munan juustomunakas, 50 g pinaattia ja 100 g kikhernepyöryköitä.

Luuston ja hampaiden rakennusaineen toimimisen lisäksi kalsium on tärkeä lihasten supistumisessa ja sydämen lyöntitiheyden säätämisessä sekä veren hyytymisessä ja nestetasapainon säätelyssä. Se kantaa kortensa kekoon myös kromosomien liikuttamisessa ja hermojen välittäjäaineissa ja missä muussa- no tietysti myös immuunireaktioissa! Onhan se ihmeellistä, että jokainen käsittelemäni ravintoaine liittyy jollain tavalla immuniteettiin ja vielä joku väittää, ettei ravintoaineiden saannista huolehtimalla saada lisättyä immuniteettiä!!!

Kalsium ja rauta eivät sovi yhteen eli maksa ja kermakastike ei ole välttämättä paras yhdistelmä, jos haluaa imeyttää ravintoaineet optimaalisesti. Kalsium ei tykkää kahvin tanniineistakaan, eikä pinaatin oksalaateista puhumattakaan palkokasvien fytaateista. Kalsiumin tarvetta kasvattaa liiallinen puhdistetun sokerin ja proteiinin käyttö.

Osteoporoosista lievempiä puutosoireita ovat hammaskaries, lihaskrampit ja -särky, hermostolliset häiriöt, unettomuus ja myös kohonnut verenpaine saattaa aiheutua kalsiumin puutoksesta.

Jaa kirjoitus