Suolisto on toiset aivomme

Vihannekset osana ruokavaliota

Tämä väittämä on tullut vastaan viime vuosina vähän joka puolelta. Onko siinä perää ja miksi näin väitetään? Toinen väite Dr. Bernard Jensenin (1908-2001) suulla: ’Death begins in the colon’, on tuttu vähintäänkin funktionaaliseen lääketieteeseen tutustuneille. Vaikka synkässä lauseessa onkin perään, kääntäisin sen mieluimmin muotoon ’Suolistosta alkaa hyvinvointisi’. Lähtökohtahan on, että ensimmäinen katse kokonaisvaltaisessa ravinto-ohjauksessa ja ravintohoidoissa luodaan aina suolisto.

Huolellinen pureskelu käynnistää ruuansulatuksen

Kun ravinto-ohjaus alkaa aloitamme ruuansulatuksesta, imeytymisestä, vatsan toiminnasta ja ylipäätänsä suoliston kunnosta. Suolistovaivat ovat lisääntyneet valtavasti viimeisten vuosikymmenien aikana ja tulehduksellisista suolistosairauksista kärsii jo n. 50.000 nuorta ja nuorta aikuista (15-35 v) suomalaista eli n. 4 % ikäryhmästään. Tämä kasvava luku on huolestuttava, kun ajattelee mitä suolistotulehdus saa aikaan aivoissamme. Ei ole ainoastaan kyse siitä, että vatsa sietää huonosti monia ruokia: närästää, turvottaa, koskee ja syntyy ilmavaivoja, ripulia tai ummetusta. Myös pää voi huonosti.

Aivojen tarvitsemien ravintoaineiden on imeydyttävä suolistossa

Miksi pää sitten voi huonosti, kun ruuansulatuskanava ei kuljeta, pilko ja imeytyä ravintoaineita niin kuin kuuluisi? Siksi, että pää tarvitsee niitä ravintoaineita, joita syömme – rasvojen rasvahappoja, proteiinien aminohappoja ja myös hiilihydraattien sokereita, mutta jos ravinto ei pilkkoudu mahalaukussa suolahapon puutteessa tai amino- ja rasvahapot eivät pilkkoudu ja imeydy entsyymien puutteen takia, se mitä syömme, kertyy vessapöntön täytteeksi ravitsematta kehoamme. Näin hieman kärjistän.

Jos pää jää ilman välttämättömiä rasvahappoja (omega 3 ja 6), aivosoluille ei riitä rakennusainetta ja muisti alkaa kärsiä. Jos välttämättömiä aminohappoja ei ole käytettävissä hermovälittäjäaineiden, kuten noradrenaliinin, dopamiinin ja serotoniin rakennusaineiksi, viestiliikenne ei toimi. Jos vitamiinit ja hivenaineet eivät ole imeytyneet, älykkyyden ja toiminnan taso laskee.  Ja, jos suolistossa on tulehdustila, kulkeutuvat tulehdussytokiinit nykytiedon mukaan aivoveriesteen läpi ja pääsevät näin vaikuttamaan aivoihin ja mielenterveyteemme.

Suoliston terveys

Pääosa immuniteetistämme on peräisin suolistosta

Jopa 70 % immuniteetistämme on peräisin suolistosta. Suolisto valmistaa vitamiineja (joitakin B-vitamiineja ja K:ta), se poistaa elimistöön kuulumattomia myrkkyjä, terve suolen seinämä estää bakteerien, myrkkyjen ja huonosti sulaneiden ruokapartikkeleiden kulkeutumista verenkiertoon. Suolisto myös erittää haitallisten bakteereiden kasvua estäviä ainesosia. Hyvät bakteerit pitävät huonot bakteerit aisoissa. Ne avustavat hiilihydraattien sulattamisessa ja muodostavat lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on positiivinen vaikutus aineenvaihduntaa. Huonot bakteerit puolestaan aiheuttavat epämiellyttäviä oireita kuten turvotusta.

Päätätkö itse mitä syöt vai päättävätkö bakteerisi sen puolestasi

Kun hyvät ja huonot suolistobakteerit ovat tasapainossa, keho ja mieli voivat hyvin. Hyvien bakteerien tekee mieli saada kasviskuituja ja sopivasti kokojyvää pysyäkseen kylläisenä, myös hapatettu ravinto maistuu niille. Mutta jos huonot suolisto bakteerit ovat saaneet vallan, ne tilaavat sokerinhimossaan lisää makeisia, pulla, valkoista pastaa ja riisiä ja muita höttöhiilareita ja mahdollisesti myös alkoholia. Mitä makeampaa, sen parempi! Näin viestit kulkevat suolistosta aivoihin ja saavat meidät väsyneenä ja nälkäisenä valitsemaan kaupasta juuri ne tuotteet, jotka väsyttävä lisää ja antavat huonoille bakteereille enemmän valtaa. Syntyy dysbioosi, suolistobakteerien epätasapainotila.

Luultu allergia voikin osoittautua hoitoa kaipaavaksi suolistoksi

Yliherkkyys reaktiot voivat johtua suoliston heikosta kunnosta. Suolen läpäisevyyden lisääntyessä proteiineja pääsee livahtamaan suolen seinämän solujen välistä verenkertoon. Tätä kutsutaan suolen lisääntyneeksi läpäisevyydeksi (aiemmin on puhuttu vuotavasta suolesta) ja se saa aikaan sietokyvyn alenemisen, joka puolestaan voi oireilla ihottumana, limakalvojen tulehduksena, kroonisena väsymyksenä ym. allergian kaltaisena oireena.

Suoliston tulehdusreaktiot voivat vaikuttaa myös muiden sairauksien puhkeamiseen. Tällaisia ovat mm. reuma, osteoporoosi, insuliiniresistanssi, krooniset tulehdukset ja krooninen väsymys sekä sydän- ja verisuonitaudit. Onhan selvää, että jos elimistömme jää paitsi tärkeistä pää- ja suojaravintoaineista, kaikki kehon toiminnot kärsivät siitä ajan mittaan vakavastikin. Tietysti ensisijaisesti nämä ravintoaineet pitää löytyä ruuasta, jota syömme. Palaan tähän toisessa kirjoituksessani.

Korjaustoimet tulee tehdä oikeassa järjestyksessä

Alla hyvä muistilista järjestyksessä, jossa perustus rakennetaan ennen taloa. On kuitenkin hyvä muistaa, että tulehdus on aina stressitila keholle. Kehon stressin lisäksi usealla meistä on vielä henkinen stressi päällä. Jos stressitila on pitkäaikainen, ei suoliston korjaustoimenpiteen ole pysyviä, ellei henkistä stressiä saada vähennettyä. Tällöin jatketaan suoliston tilan tukemista.

 1. ruuansulatus kuntoon
  • esim. omenaviinietikka ennen ruokailua, entsyymirikkaat raa’at kasvikset alkuruokana ja huolellinen pureskelu tarvitaan käynnistämään ruuansulatusentsyymien eritys
 2. suolen seinämät kuntoon
  • esim. itsekeitetty luuliemi tai puristettu kaalimehu
 3. suolisto mikrobitasapaino kuntoon
  • esim. hyvät kuidut, hapatetut vihannekset ja juomat
 4. tulehdus pois
  • esim. laadukas kalaöljy, riittävä D-vitamiini ja kurkumiini

Kun ympäristö on kunnossa, keho kyllä tasapainottaa itse itsensä.

Jaa kirjoitus